7 mesébe illő vár és kastély Angliában

Arundel CastleHa valaki elindul felfedezni Angliát, szinte teljességgel kizárt, hogy ne fusson bele egy csodálatos, gyakran mesébe illően szép várba vagy kastélyba. Angliát méltán hívhatnánk a kastélyok és várak országának is, hiszen számtalan szebbnél szebb ilyen épület tarkítja a vidéket. Találhatók itt régi korok várai, melyek közül néhány már inkább csak várrom, de vannak igazán jó állapotban megmaradtak is, valamint fényűző kastélyokból sincs hiány a szigetországban. Ezek mind-mind a régmúltról mesélnek, a letűnt korokról és évszázadokról, melyekbe csupán a könyvek és dokumentumfilmek által nyerhetünk betekintést. Továbbá természetesen azáltal, ha ellátogatunk egy-egy olyan kastélyba, amelyek már jó néhány évszázadot megéltek.

Lássuk, melyek ezek közül a legszebbek!

1. Arundel Castle

Ez a Nyugat-Sussex-beli vár, közel ezer éves történelmével, igen sokat tudna mesélni a múltról, a közép-és újkorról, azok eseményeiről, ugyanis a vár a 11. század közepén épült, és Arundel grófja építtette. Az építés Hitvalló Eduárd uralkodása alatt kezdődött. Az említendő hét kastély és vár közül ez a legrégebbi, épp ezért a ma odalátogatók nem is az eredeti állapotában csodálhatják meg, mert az angol polgárháború alatt a kastély megrongálódott, és a 18-19. században építették újjá. A vár egyik érdekessége, hogy maga Viktória királynő is megszállt itt férjével, Albert herceggel néhány napot, és látogatásukra való tekintettel különleges bútorokat csináltattak mind a hálószobába, mind a könyvtárba. Másik érdekes tény a várról, hogy az épület az első angol vidéki épületek között volt, ahol bevezették az elektromosságot és a központi fűtést.

Skipton Castle2. Skipton Castle

A cikkben említendő várak és kastélyok közül a második legrégebben épültnek az észak-angliai Skipton városa ad otthont. A vár 1090-ben épült, és egyike azon középkori váraknak Angliában, amelyek leginkább megmaradtak eredeti formájukban és állapotukban az utókor számára. A várat a középkorban erődként használták, vastag, erőteljes falai és bástyái megbízható védelmet jelentettek a megszállókkal szemben. Az odalátogatóknak érdemes lehet megtekinteni a bankett termet, ahol a társasági élet zajlott, illetve ahol a Lord és a Lady étkezett. Mindemellett persze számos helyet érdemes megtekinteni a váron belül, a fáradt látogatók pedig megpihenhetnek a teaszobában vagy a várkertben.

St. Michael’s Mount3. St. Michael’s Mount

Habár a neve alapján nem is gondolnánk, hogy várról van szó, a 12-13. században épült vár Anglia egyik legszebbjeként van számon tartva. A szóban forgó épület Anglia dél-nyugati csücskében található a Mount’s öbölben, egy kicsiny szigeten, melyre egy keskeny, tengervíz ölelte út vezet át. A vár kinézetében, más középkori várakhoz hasonlóan, erődre hasonlít, a bástyáknak és a vastag kőfalaknak köszönhetően. A sziget és a vár igazán nem mindennapi látvány, különösen a szárazföldről nézve. Ahogy a zöld hegy kiemelkedik az öböl vizéből a csúcsán magasodó várral, minden földi lény aprónak és védtelennek érezheti magát a természet erejével szemben.

Bodiam Castle4. Bodiam Castle

A Kelet-Sussex-ben található vár 1385-ben épült, és valóban különleges várnak tekinthető, ugyanis az erődszerű építmény egy tó közepén áll. A látogatás alatt érdemes körbesétálni a tavat, mert csodálatos kilátás nyílik a várra mind a négy égtáj felől. Mivel a tó és a vár erdei környezetben található, talán ősszel a legérdemesebb ellátogatni ide, akkor láthatjuk legszebb pompájában a tájat, hiszen a színes erdő, a hulló falevelek, és a tó vizén gyönyörűen tükröződő vár teszik igazán mesebelivé a helyet. A szép látványon túl pedig az őszi programok miatt is érdemes az évnek ezen részében felkeresni ezt a látványosságot, mert például Halloween környékén a rettegést kedvelő felnőttek kísértettörténeteket is hallgathatnak a kastélyban, melyeket Bodiam legidősebb lakosai mesélnek el.

Chatsworth-ház5. Chatsworth-ház

A fényűző Chatsworth-ház egy magántulajdonban lévő kastély a közép-angliai Derbyshire-ben. A kívül-belül káprázatos épületet 1687-ben kezdték építeni, de építése elhúzódott, később is építettek hozzá új szárnyakat, valamint arra is volt példa, hogy újjáépítették az épületet. A barokk stílushoz híven a kastély rendkívül díszes, belül freskókkal díszített. A kastélypark is lenyűgöző, hatalmas, számtalan szobor található benne, valamint van saját tava és szökőkútja is. Az épület akár ismerős is lehet egyeseknek, hiszen a Büszkeség és balítélet 2005-ös adaptációjában az egyik helyszínként ez a kastély szolgált a forgatás során. Emellett a különlegesség mellett számos lehetőséget is kínál a kastély, például népszerű esküvői helyszín, valamint évről-évre rendeznek halloween-i, karácsonyi programokat is.

Castle Howard6. Castle Howard

Az 1699 és 1712 között épült Castle Howard több szempontból is különleges. Ugyanis az Észak-Yorkshire-ben található épület egyike a leggrandiózusabb brit magánrezidenciáknak, ami érthető is, hiszen már külsejének díszessége is felülmúl sok más kastélyt nem csak Angliában, de szerte a világon is, valamint a kastélyt körülvevő környezet is ámulatba ejtő: a zöldellő dombok és a kastélykert, benne szökőkúttal, sétára csábítják az odalátogatókat. Másik érdekesség, hogy habár a nevében benne van a „castle” szó, nem olyan épület ez, melyet az angolban castle-nek szoktak hívni, ez az épület soha nem látott el katonai funkciót, nem úgy, mint más castle-nek nevezett építmények.

Blenheim Palace7. Blenheim Palace

A közép-angliai Oxfordshire-ben található kastélyt 1705 és 1722 között építtették, méghozzá annak dicsőségére, hogy legyőzték a franciákat a spanyol örökösödési háborúban. Ehhez mérten a kastély és a kastélypark is igazán dicsőségesre sikerült, sőt talán azt is kimondhatjuk, hogy az itt említett kastélyok közül ennek van a legmesebelibb környezete. Az idelátogatók gyönyörködhetnek a csodálatos, francia mintára épített kertben, a tóban, melyet úszkáló hattyúk tesznek még hangulatosabbá, a birtokot körülfonó Glyme folyóban és a pompásan zöldellő erdőkben.

Mi a véleményed? Szólj hozzá Te is!

Loading Facebook Comments ...

Még nincsenek hozzászólások. Légy az első.

Vélemény, hozzászólás?

Nézd meg ezeket is:
Stratford-upon-Avon: ahol Shakespeare született

Anglia leggyorsabb hullámvasútjai

Close